• Търсене



Преброяване на врабчетата (8 април, от 9:00 до 12:00 ч)

В жълто - трите вида врабчета, обект на преброяването


Помощник: Ресим, Мен, Лир Съставил: Петър Петров


Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира кампанията "Ние броим врабчетата". Тя ще се проведе на 8 април от 9:00 до 12:00 часа и в нея може да се включи всеки, като отдели само 10 минути и запише данните си тук - на vrabcheta.bg.

Интересни факти:

Врабчетата произхождат от Африка, но са се разселили в Европа и Азия, а с намесата на човека са били заселени и в останалите континенти.

Обитават предимно населени места.

Хранят се със


на диви и културни растения, но изхранват малките си с богатите на протеини
,

ларви, червейчета и др.

Врабчетата строят гнезда под керемиди на покриви, кухини на сгради, в хралупи на дървета, а също и сред клоните на дървета и храсти.

Мъжкият е отговорен за изграждането на гнездото.

Отглеждат по 2-3 люпила на година. Периодът на мътенето отнема само 11 дни, а две седмици по-късно младите птици напускат гнездото.

Врабчетата могат да плуват много бързо, когато се спасяват от хищници.

Летят със скорост от 38,5 км/час, но могат да достигнат скорост от 50 км/час.

Котките са най-големите неприятели за малките домашни врабчета, убивайки голям брой неопитни птици, скоро след като са напуснали гнездото

Популацията на врабчетата е намаляла за последните 10 години с 30%, а това е знак за настъпващи негативни промени в градската околна среда (застрояване на зелените площи, третиране на парковете и градините с пестициди и др.).

Източник: vrabcheta.bg.